Zelfs
Na
Al deze tijd
Zegt de zon nooit
aan de aarde,

"Je bent me wat verschuldigd."

Zie
Wat er gebeurt
Met zo een liefde,
Ze verlicht de
Hele
Hemel.
(Hafiz)

Tantra is een pad dat uitnodigt om te leven vanuit liefde en bewustzijn. Het beweegt ons van het ego naar onze diepste essentie. De tantrische levenskunst reikt sleutels aan om de stroom van het leven, van de liefde (weer) toe te laten. Zodat we onszelf, de ander(en) en de wereld kunnen ontmoeten met een open hart.

De gangbare manier van kijken naar een (partner)relatie is : we gaan op zoek naar onze wederhelft, het ontbrekende stuk om ons (leven) compleet te maken. We verlangen naar relaties die vervullend zijn, zowel op emotioneel, psychologisch, als op spiritueel vlak. De ander wordt dan (bewust of onbewust) gezien als iemand die ons verlangen kan/moet vervullen. Zolang hij/zij dat doet, gaat het goed. Doet hij/zij dat niet of onvoldoende, dan voelen we ons onbevredigd, teleurgesteld, gekwetst, . en beginnen we vaak een gevecht. Of de relatie verliest zijn bestaansrecht.

Tantra ziet een (liefdes)relatie niet in de eerste plaats als een situatie die ons gelukkig maakt of moet maken, wel als een geweldige gelegenheid om onszelf te ontwikkelen. Om bewustzijn te brengen in hoe we in relatie zijn, om ons vermogen tot liefhebben te laten groeien. In Tantra is een (liefdes)relatie een bevoorrechte plek om te rijpen aan elkaar. Als we groeien in liefde, komt er meer ruimte voor onszelf, precies zoals we zijn, en voor de ander, precies zoals die is. En gaandeweg komen we meer en meer in contact met onze eigen heelheid, transformeren pijnplekken uit ons verleden die we steeds opnieuw gespiegeld zien door de ander, ontwikkelen we zelf de kwaliteiten die ons zo aantrekken in de ander en ervaren we meer en meer vervulling van binnenuit. Als liefde en bewustzijn samengaan in een relatie, dan wordt ze voortdurend gevoed en vernieuwd en bloeit ze open tot ongekende diepten. Ontstaat er diepe verbondenheid terwijl beide partners meer en meer zichzelf worden en hun potentieel ontwikkelen